Wednesday, 29 February 2012

Inspiration: Nemme og flotte vikinge kostumer

Nu skal vi jo snart til Krigslive igen, og denne gang som vikinger! Med godt og vel 2 måneder tilbage, er tiden kommet, at kigge på kostumer til scenariet, og i den forbindelse, er jeg blevet opfordret til, at komme med lidt inspiration og et par links til nemme og flotte kostumer.

------------------

Først, lad os snakke materialer.

Her anbefaler jeg som altid hør, nælde og tynd uld til undertøjet og den almindelige beklædning, og kraftigere uld til overtøjet. Til KLVIII er bomuld også blevet accepteret af arrangørerne og værterne, men hør og nælde er, i mine øjne, et langt bedre valg, da de ånder og tempererer.

For den almene Krigslive-viking kan farverne være typiske plantefarver som råhvid, sandfarvet, brun, grøn, støvet/falmet rød (den røde plantefarve "krap" var billig og nem at skaffe) og karrygul, men også klare røde og blå farver fandtes. Sort og andre, meget klare eller meget mørke farver, var forbeholdt de rige og de gejstlige.

Læder og pels kan bruges til foer og kanter, men hele skind kan også bruges som skulder-slag ell. lign. Bemærk, at læder og skind kan være svær og træls at arbejde med, og at brug af pels i større omfang er forbeholdt de rige og gejstlige.


-----------------

Dernæst, selve tøjet.

Saksen var ikke opfundet i vikingetiden, så tøjet blev konstrueret af simple, geometriske figurer. Dertil kom, at stoffet var svært og dyrt at fremstille, og de simple former minimerede stof-forbruget. Tøjet blev formet og givet vidde via kiler. Tøjet er generelt ikke tætsiddende, da knapper, lynlåse og snørelukninger ikke var opfundet. Man skulle med andre ord kunne trække tøjet på over hovedet, hvilket også ses ved, at slidser i halsåbningen var normalt.

Jeg vil nu gennemgå forskellige typer tøj og hvordan de kan laves.

Kofte, knortel og kjole
Dette er vel nok den mest populære og almindelige vikinge-overdel. I en kort (hofte-lang) model kan den bruges som skjorte, som knælang model er det en tunika/knortel og som ankel- eller gulvlang er det en kjole.

Ærmerne kan laves smalle og lange eller korte og brede, og der kan tilføjes vidde efter behov.

Den kan være såre simpel eller udsmykkes med kontrast-kanter, pels, brikvævede bånd, broderi eller en blanding alt efter rollens stand.

Her er et par eksempler. De bygger alle på det samme grund-mønster.



    










Der er grundlæggende 2 måder, at lave disse tunikaer på:

Den nemmeste af de to har ærmer, overkroppen og vidden skåret ud i ét, og har derfor kun 6 sømme: 2 sidesømme, 3 oplægninger og 1 halskant. Der findes en ganske fin vejledning på engelsk her.


Den anden af de to metoder bygger på en række arkæologiske fund, bl.a. fra Bocksten i Sverige. Der er en del flere syninger og et par kiler, men det er, i mine øjne, besværet værd. Der findes en super god vejledning her, her og denne bog med mønster og vejledning kan lånes på biblioteket.





Bukser
Bukserne var enten store pludderbukser eller forholdsvis almindelige og/eller tætsiddende bukser med løbegang eller bæltestropper i taljen.

For de store pludderbukser, se min trin-for-trin post om disse. Part 1 og part 2.


De tætsiddende bukser har jeg ingen trin-for-trin på, men denne hjemmeside gennemgår hvordan de laves. Hvis du er en størrelse Herre Medium eller Dame ca. 38-40, kan jeg desuden anbefale buksemønstret i "Alt for live-rollespil" af Jesper Eising og Thomas Greve. Den kan lånes på biblioteket.


Kapper
I vikingetiden var cirkelkapper og firkantede kapper mest populære:



De firkantede kapper er bare et firkantet stykke stof, som draperes over skuldrene og lukkes med et spænde. For halvcirkelkappen, kan jeg anbefale denne vejledning, bare tryk "next" nederst på siden for at komme videre i den.


Strudhætte
Dette mønster. Dette mønster har aldrig skuffet mig. Jeg har syet det op i hør, i uld, i imiteret-ruskind-polyester-møbel-stof, det slår aldrig fejl. Det er begynder-venligt, har 4 variationer og kan nemt fores.



Overkjoler
De fleste vikinge-kvinde-kostumer indebærer denne type overkjole. Det er en mellemting mellem et forklæde og en sele-kjole, og den kan ligesom underkjolen laves meget økonomisk af simple, geometriske former.



Overkjolen kan pyntes med brikvævede bånd og perlekæder, og holdes evt oppe med skåle-spænder lavet i fine metaller. Af praktiske årsager, er den typisk kortere end kjolen indenunder. Siden her kan autogenerere et komplet mønster ud fra dine individuelle mål, og indeholder også en sy-vejledning.

Andre links og detaljer jeg kan lide

- Denne side gennemgår, hvilket tøj der passer til hvilken stand. Der er fine tegninger og informationerne er overskueligt præsenteret.

Derudover er jeg helt vild med disse broderier. De beviser, at det virkelig ER detaljerne, der færdiggør et kostume.





5 comments:

  1. God og gennemført artikel. Tak for det.

    ReplyDelete
  2. Jeg må virkelig tage hatten af for dette indlæg! Det er nemlig godt med en lille guide til, hvordan man let kan komme i gang med sådanne kostumer.

    De er et godt tiltag til de efterhånden mange andre kostumer, som bare ligner hinanden. Men det gør man bestemt ikke med sådan nogle vikinge kostumer!

    ReplyDelete
  3. Jeg har også tit gået rundt og ledt efter en opskrift på, hvordan man laver sådan nogle middelalderkostumer som disse, så tusinde tak!

    ReplyDelete
  4. Dejlige billeder - man får helt lyst til at lave sig et vikinge-kostume :-)

    ReplyDelete
  5. Billederne på dette indlæg er desværre forsvundet sammen med min gamle pinterest-konto. Lignende billeder kan ses på min nye pinterest her: https://dk.pinterest.com/angelicalindhol/historical-sewing-viking-inspiration/

    Jeg beklager ulejligheden.
    /Angelica

    ReplyDelete