Thursday, 8 December 2011

Trin-for-trin: Vikinge bukser [Part 1: inspiration, mønster og klipning]

Nu er det jo snart Krigslive, og det store grej-ræs er så småt begyndt. I den anledning har jeg fået en del spørgsmål, af karakteren "Kan du ikke lige sy [indsæt kostumedel] for mig?" eller "Kan du ikke lige hjælpe mig med at sy [indsæt kostumedel] til mig?".

Det er der som sådan ikke noget galt i, men der er flere grunde til, at jeg ofte må svare nej. For det første har jeg hverken tid eller overskud til at hjælpe alle. For det andet, vil jeg hellere hjælpe folk så langt, at de selv kan sy deres kostume, både så de kan få del i den der "stolthed" over et selv-lavet produkt, men også så de selv kan og vil lave noget tilsvarende en anden gang.

Så derfor vil jeg lave denne lille vejledning på vikinge posebukser! Af uransaglige grunde har folk generelt svært ved at sy bukser. Jeg ved ikke helt hvorfor, men langt de fleste junior-rollespillere bruger ikke tid/penge på ordentlige rollespils-bukser, og langt de fleste "Kan du ikke lige sy for mig?"-spørgsmål omhandler bukser. Så bukser det bliver! Og da min enhed til krigslive VIII skal være vikinger, og pose/rus-bukser står i høj kurs, vil jeg prøve kræfter med disse.

Det bliver en serie på 2 poster. Dette er den første, og vil komme ind på hvad du skal bruge af materialer og hvordan du klipper dit stof. Nr. 2 vil blive en sy-vejledning til bukserne.

Du har sikkert set et par posebukser før:

Hør-bukser herfra. 630 kr. 
Posebukser i uld herfra. 1350 kr. 
Røde posebukser i uld. Billede lånt herfra

Som I kan se, er det lidt små-dyrt at få det lavet professionelt, så det kan godt betale sig at finde symaskinen frem fra sine gemmer eller låne sig til en.

Jeg vil tage udgangspunkt i vejledningen fra www.gnom.dk (se den her), med mine egne små variationer og tricks.

[edit: Siden jeg første gang postede dette, har jeg indset at min oprindelige version med "paper bag waist" ikke rigtig fungerer, og der er derfor kun 1 version fra nu af. Er du begyndt på "paper bag waist" versionen kan jeg kontaktes på mail ang. konstruktion. ]

Min version er magen til "gnomernes", men giver et mere poleret og "færdigt" resultat (Dette er på ingen måde en kritik af "gnomerne". Jeg bukker mig i støvet for deres fantastiske vejledning. Dette er blot en mindre videre-udvikling med en del flere billeder). Lukningen er inspireret af den moderne gylp på jeans, men er stadig nem at lave.

Lad os komme igang!Du skal bruge:


Materialer:

- ca. 2,0-2,5 m stof alt efter din benlængde. Helt præcist skal du bruge 185+[knæ til ankel] cm stof. For de fleste mennesker vil det give et forbrug på ca 2,25 m. Jeg vil anbefale at sy bukserne i hør, nælde eller en tynd uld. Husk, at stoffet krymper ca 5-11 % i vask.
- ca. 50-55 cm foer stof. Her er uld et no-go da det kradser mod huden. Almindeligt foer af acetat eller polyester egner sig heller ikke. Brug en blød hør, nælde eller bomuld. Hvis du har rester af disse stoffer kan de også bruges. Husk igen, at stoffet krymper lidt i vask.
- 2 knapper (den ene bør være en flad knap af plastic, da den kommer til at sidde ind mod huden)
- evt. 10 cm vlieseline (version A).

Redskaber:

- Lineal
- Målebånd
- Saks
- symaskine
- nål og tråd
- et glas, en kop, en lille skål eller en lille tallerken (rund dims, ca. 8-16 cm i diameter)
- knappenåle
- Strygejern
- kridt (eller en kuglepen)Tag dine mål:

Du skal tage 5  mål af dig selv. . Vær ærlig om målene og træk ikke maven ind! Hvis du har svært ved selv at tage målene, få da en ven til at tage dem for dig.

1) Talje
2) Omkreds det bredeste sted på underbenet. Spænd din lægmuskel imens målet tages.
3) Udvendig benlængde fra talje til ankel
4) Indvending benlængde fra skridt til ankel
5) Længde fra lige under knæet til ankelDu skal klippe:


Før du klipper - vask og stryg dit stof! 
Stoffet krymper en del, og du skulle også gerne kunne bruge dit kostume efter første vask. Hvis du sidder med det dejlige, dyre, tynde uld, skal du ikke være bange for at putte det i maskinen, da det sagtens kan tåle det, hvis du vasker det ved 30 grader skåneprogram/uldprogram og bruger enzymfrit vaskemiddel.


(På tegningerne svarer 1 tern ca. til 5*5 cm. Eksemplet svarer til en herre størrelse M/L)

I buksestoffet:Du skulle nu gerne have ca. 15 cm til overs. Dette klippes i strimler på tværs af stoffets retning (strimlerne skal være ca. 4-5 cm brede og være lige så lange som stoffets bredde). Du skal bruge 3 strimler.


I foer-stoffet:

En lille rettelse - underfaldet skal være 18*15 cm.  

Variationer

Som mønsteret er nu, kan du gå lige til "gnomernes" syvejledning. Men for at gøre tingene nemmere for mig selv i den sidste ende, vil jeg lave nogle hurtige ændringer på de store lår-dele.

Først laver vi en lille udregning:

skridthøjde = [udvendig benlængde] - [indvending benlængde] + 6 cm

Sådan gør du:

- Find et af de øverste hjørner på et lår-stykke. Find stykkets korte side (80 cm) og mål [skridthøjde] antal cm fra toppen langs siden og afmærk stedet med en kridt- eller kuglepenstreg (se den lyserøde pil på tegningen nedenfor)

- Sæt glasset/koppen/tallerknen, så dets nederste kant tangerer stregen, og så halvdelen af glasset/koppen/tallerknen ligger på stoffet (se den lyserøde cirkel på tegningen nedenfor).

- Tegn på stoffet, rundt om glasset, med kridt eller kuglepen

- Med linealen laves en lodret streg fra toppen af stofstykket og ned til halvcirklens bredeste punkt (se den lodrette, lyserøde streg fra cirklen og op på tegningen nedenfor).

- Klip efter stregen. Smid ikke det overskydende stof væk. Det skal bruges i næste punkt, og kan også bruges til små sting-prøver når vi skal sy senere!

- Tag den bort-klippede strimmel og brug den som skabelon til at klippe et tilsvarende stykke væk fra stofstykkets modsatte hjørne (se tegning) og de tilsvarende hjørner fra det andet lår-stykke.

Du skulle gerne ende ud med 2 lår-stykker, hvor der er klippet efter de lyserøde streger (klip ikke efter pilen!) som på tegningen herunder:Stofstykkerne er nu klar til at blive syet. Tråd din symaskine (og evt din overlocker, hvis du har en) i en farve tråd, der passer til stoffet.

5 comments:

 1. Lav flere af dem her, Angelicia! Det er fedt! Det er derfor jeg aldrig kommer i gang med at sy, ved simpelthen ikke hvor jeg skal starte :D

  ReplyDelete
 2. Jeg vil prøve at lave flere af denne slags poster, de er super hyggelige at lave, og jeg lærer også en hel masse ved at lave dem :)

  ReplyDelete
 3. Hvor finder jeg guinden til at sy bukserne?? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fandt del 2 her:
   http://mydearlizzie.blogspot.dk/2012/02/trin-for-trin-vikinge-bukser-part-2-sy.html?m=1

   Delete
  2. Selv jeg, med mine ringe sy-evner har fået et par bukser ud af din guide som jeg er, igen mine evner taget i betragtning, ret tilfredse og stolte af. :)

   Delete